Skip links

   

Main navigation

MENIU
Evenimente

Cum poti echilibra balanta cariera-viata personala, incepand cu 2018

Daca multe dintre planurile tale pentru urmatorul an sunt legate de sanatate, dezvoltarea personala, calatorii si viata de familie, este momentul sa regandesti lista asa-numitelor “New Year’s resolutions”. Trece pe foaie, mai intai, tot ce ai putea face pentru a echilibra balanta cariera – viata personala.

Intrebati care le sunt planurile de inceput de an, numerosi antreprenori vorbesc despre incercarile lor de a gasi un echilibru intre munca si sanatate sau viata de familie. In propriile lor cuvinte, lista dorintelor cuprinde: schimbarea alimentatiei, mai mult timp pentru sport si relaxare, o viata sociala mai activa, dar si mai multe momente de singuratate.

In 2014, citand cativa influenceri din reteaua LinkedIn, jurnalistii de la BBC Capital scriau, insa, ca echilibrul dintre munca si viata personala este istorie, cariera nefiind un domeniu separat, de care ne despartim la ora 5, ci o parte importanta a vietilor si identitatilor noastre.

Chiar si asa, cateva schimbari care ne lasa mai mult timp pentru noi insine sunt oricand posibile. Iata ce ai putea lua in calcul, incepand cu 2018.

  1. Fa o lista cu lucrurile la care este simplu sa renunti

Adesea, solutiile se afla la indemana, insa rutina ne impiedica sa le observam. De exemplu, daca te-ai obsinuit sa faci chiar totul pe cont propriu, poate ca a venit momentul sa delegi. Daca unele sedinte sau intalniri la care trebuie sa participi sunt mereu lungi si neproductive, poate ca e timpul sa propui cateva schimbari.

  1. Nicio saptamana fara activitati recreative

Daca lucrezi mai mereu de acasa, serile si in zilele de weekend, si nu ai niciodata timp pentru activitati relaxante, renunta la aceste ore suplimentare in urmatoarea saptamana si vezi ce se intampla. Poti descoperi ca nu a fost niciodata cazul sa muncesti atat de mult, sau te poti trezi cu un volum urias de munca in cea de-a doua saptamana, ceea ce poate insemna ca este momentul sa te gandesti la schimbarea jobului.

  1. Schimba ruta si mijlocul de transport spre birou

Petrecem o mare parte din zi si din viata la job, asa ca ne putem cauta echilibrul nu doar in afara orelor de lucru, ci si in drum spre birou. De exemplu, putem renunta la masina sau metrou in favoarea bicicletei sau trotinetei electrice, doua mijloace de transport moderne, care ne obliga sa schimbam traseul si sa redescoperim orasul.

  1. Inscrie-te la atelierele creative organizate in companie

Tot mai multe companii cauta solutii pentru a crea un mediu cat mai prietenos la locul de munca, printre acestea numarandu-se programele wellbeing, care pot include ateliere dintre cele mai diverse: actorie si improvizatie, mindfulness, nutritie, educatie meternala, dictie, fotografie, pictura sau gatit.

  1. Invata sa spui nu

Si sa impui cateva limite. Daca vei accepta sa lucrezi suplimentar in fiecare zi, sau nu vei putea refuza nicio invitatie la diferite evenimente, vei crea obiceiuri care conduc rapid spre burnout.

Tu ce planuri ai, pentru 2018?

Sursa foto: Shutterstock.com

Reader Interactions

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *