Skip links

   

Main navigation

MENIU
Evenimente

Echilibrul emotional in familie pe timp de pandemie

Anul 2020 s-a aratat a fi diferit si a avut sa schimbe total lumea in care traiam pana acum. De la marile coporatii pana la mici companii, de la cei mai cunoscuti oameni ai planetei pana vecinii de scara, toate activitatile pe care le faceam in mod normal cu totii, au luat o alta directie. Suntem nevoiti sa ne adaptam, sa acceptam si sa respectam situatia din prezent.

Pandemia a fost provocatoare pentru toata lumea, si cu atat mai mult, pentru parinti. Acestia, pe langa atributiile si sarcinile de seriviciu, in aceasta perioada au fost nevoiti sa imbine multiple activitati: jobul si treburile casnice, orele de scoala si cele de joaca ale celor mici.

Specialistii ne confirma ca o buna planificare si flexibilitate ne pot ajuta sa ajustam un mediu in care fiecare sa isi indeplineasca atributiile. Util ar fi un plan zilnic pentru intreaga familie, aplicabil chiar si dupa relaxarea situatiei de urgenta. Iata cateva sfaturi care ne vor ajuta sa gestionam mai usor situatia de acasa:

  1. Cu casa plina de copii, unde parintii sunt si angajati full time, este esential sa fim realisti in ceea ce priveste mediul de lucru, sa acceptam si sa ne asumam situatia rolurilor multiple. Suntem incurajati sa comunicam foarte deschis intre noi pentru a obtine rezultate eficiente, sa nu pretindem de la copii lucruri pe care in mod obisnuit niciun copil la aceasta varsta nu le-ar face.
  2. Avand in vedere ca orele de scoala nu se vor relua, iar majoritatea parintilor inca lucreaza de acasa, un program vizibil pentru toata familia pare a fi o idee buna. In acest fel ii vom ajuta sa inteleaga ca trebuie sa ne respectam si ne organizam timpul eficient, toti, in acelasi timp si spatiu.
  3. Pentru parintii cu copii mai mici, psihologicii recomanda, de asemenea, o schimbare de program: incarcati sa rezolvati atributiile urgente in prima parte a zilei si sa ‘prelungiti’ trezitul copiilor pana la ora 09.00. Cu cateva ore la activ si task-uri rezolvate, este mai usor sa ne desprindem de laptop la ora 09.00 si sa le pregatim micul dejun juniorilor.
  4. Totusi, aceasta sarcina de atributii multiple, poate reduce capacitatea noastra de concentrare pe sarcini specific. Organizare unor ferestre ne-ar putea ajuta: daca ambii parinti lucreaza de acasa, organizati-va ziua astfel incat, prin rotatie, ambii sa aveti parte de liniste si sa petreceri momente separati de copii. Psihologii care au studiat acest fenomen si au discutat cu parintii care au abordat aceasta metoda, spun ca rezultate nu au intarziat sa apara. Se pare ca cei care au ales sa-si imparta sarcinile astfel incat fiecare parinte sa aiba la dispozitie o jumatate de zi sau chiar zile pline, departe de responsabilitatile recurente, au reusit sa gestioneze fara aport de stres aceasta perioada de izolare.
  5. Desigur ca este bine sa nu uitam sa ne bucuram de acest context si sa nu ne judecam, ca si parinti, vis-à-vis de ce putem face in fiecare zi. Este necesar sa gasim timp si energie pentru a ne juca impreuna cu copii, pentru a ne oferi imbratisari sau a invata lucruri noi chiar in casa. Organizati seri de jocuri in familie, gatiti impreuna sau intalniti-va intr-un spatiu comun, la ceaiul de ora 5.
  6. In cazul parintilor care au adolescenti, specialistii ii sfatuiesc sa le acorde acestora o libertate mai mare, dar nu una totala. Este important sa avem discutii deschise in care sa le spunem ca suntem constienti de timpul liber pe care-l au, insa accesul nelimitat la internet si tablete nu constituie o solutie salvatoare. Le puteti sugera sa-si stabileasca un program, pe care sa il adaptati in functie de varsta si activitatile fiecarui adolescent.

Tragand linie si avand experienta celor doua luni de izolare, insa constienti fiind de urmatoarea perioada care va continua in aceeasi nota, este important sa ne mentinem regulile care au functionat si sa oferim sentimentul de siguranta si protectie familiei. Un echilibru emotional intr-o casa, va sprijini sanatatea emotionala a tuturor.

Reader Interactions

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *