Skip links

   

Main navigation

MENIU
Evenimente

Lectii de anduranta de la un alergator de cursa lunga – utile in viata si in cariera

Cat de puternica este vointa umana, in fata celor mai dificile situatii? Ce rol au  abilitatile de supravietuire, disciplina fizica si mentala? Ce este mai important: ce ti se intampla sau modul cum alegi sa reactionezi la ceea ce ti se intampla?

Iata cateva dintre intrebarile la care vei afla raspuns parcurgand evenimentele extraordinare din viata unui alergator celebru.

Povestea americanului Louis Zamperini, atlet olimpic, prizonier si supravietuitor al lagarelor japoneze, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a intrat in legenda prin intermediul unei carti si al unui film regizat de Angelina Jolie, la care se adauga un film documentar.

Cartea, aflata pe lista de bestseller-uri a New York Times, sub titlul original Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption reprezinta relatarea completa a acestei istorii personale si sursa de inspiratie pentru pelicula Unbroken. Autoarea a ajuns cu povestea la tipar dupa o munca de documentare de sapte ani, culegand informatii de peste tot: din discutiile cu Zamperini, cu familia si prietenii acestuia, cu veterani de razboi, din jurnale, scrisori si arhive.

Am putea spune ca avem in fata povestea formidabila a unui alergator de cursa lunga, care ne ofera lectii de supravietuire si anduranta – mai intai pe pista de atletism, mai apoi in viata.

Louis Zamperini a fost mereu un spirit viu si revoltat: in copilarie si in adolescenta era pustiul care aducea numai necazuri in cartierul sau si parea sa fi pornit pe drumul delincventei juvenile. In timpul liceului, insa, energia si personalitatea lui au gasit o cale mai buna sa se manifeste cand a inceput sa alerge, iar in 1936 a reusit chiar sa se califice la Jocurile Olimpice de la Berlin, unde a incheiat in primii zece cursa de 5000 m.

Anii razboiului il gasesc alaturi de fortele aeriene americane, unde se inrolase in 1941, cu gradul de locotenent. In aceasta perioada incepe odiseea lui, mai exact in timpul unei misiuni de cautare si salvare a unui avion disparut. Ca urmare a unor probleme tehnice, bombardierul lui Zamperini se prabuseste in Oceanul Pacific si, dupa 47 de zile de plutire in larg, pe o barca de salvare, ajunge la intamplare pe Insulele Marshall, aflate sub ocupatie japoneza, si este capturat de niponi.

Adevarata poveste incepe aici, la momentul in care devine prizonier de razboi si este dus in lagarele japoneze, unde traieste experienta torturilor repetate si a infometarii. In ciuda chinurilor si a umilintelor prin care a trecut zilnic, timp de doi ani, Zamperini nu si-a pierdut increderea si demnitatea si chiar a ales, cativa ani mai tarziu, sa isi ierte tortionarii.

Povestea sa le este utila tuturor celor care trec prin momente dificile in viata personala, sau in cariera. Dupa cum va spune chiar eroul, prin crezul sau „don’t give up, don’t give in”, nu poti controla totul, dar poti oricand sa alegi prin ce atitudine sa raspunzi.

Sursa foto: Pexels

 

Reader Interactions

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *