Skip links

   

Main navigation

MENIU
Evenimente

Nu ai primit jobul dorit? Iata cum poti gestiona refuzul

Cautarea unui loc de munca vine la pachet si cu multe raspunsuri negative, inainte de a-ti gasi locul in echipa potrivita. Cum poti trece mai usor peste aceste situatii?

Pentru numerosi candidati, acestea sunt momente greu de gestionat, care le afecteaza increderea in sine si motivatia de a continua cautarile in directia dorita. La o privire mai atenta, insa, se dovedeste ca cei care trec prin experienta refuzului sunt, de fapt, cei norocosi. O spune chiar Michael Jordan, celebru nu doar pentru perfomantele in baschet, ci si pentru cuvintele: “Am esuat de nenumarate ori si tocmai acesta este motivul pentru care reusesc”.

Toate marile biografii contin episoade marcate de respingeri – carti refuzate la publicare, in repetate randuri, si devenite celebre ulterior; idei de afaceri care nu reusesc sa primeasca finantare cu anii, si care, in momentul in care iau in sfarsit startul, revolutioneaza piata; actori care se prezinta la auditii zilnic, fara sa primeasca vreun rol, pentru ca mai tarziu sa castige mult ravnitul Oscar, si lista ramane deschisa.

Ce dovedeste asta? Ca nu oferim sanse si nu stim sa evaluam corect. Subestimam sau, dimpotriva, supraestimam valoarea unui candidat sau a unui produs in functie de criterii care nu stau in picioare, pe termen lung. Pe de alta parte, refuzul, cu siguranta dureros pe moment, poate fi, in unele situatii, tocmai imboldul de care avem nevoie ca sa devenim si mai buni. Diferitele experiente nu sunt bune sau rele in sine, ci au insemnatatea pe care le-o oferim chiar noi – cu alte cuvinte, poti privi refuzul ca pe un capat de lume, sau il poti vedea ca pe o provocare care iti poate deschide usile spre nivelul urmator.

Iata si cateva recomandari care fac experienta refuzului mai usor de gestionat:

  1. Prima lectie vine din tenis, unde este foarte usor sa pierzi puncte rapid, in urma celor mai mici erori si, odata cu ele, intreg meciul. Jucatorii fac fata ritmului alert, in care se joaca punct dupa punct, alungand imediat din minte fiecare esec, pentru a se concentra asupra punctului urmator. Este un sfat simplu si de mare efect: nu te concentra prea mult asupra greselilor din momentul anterior, ci muta-ti atentia asupra a ceea ce ai de facut in clipa urmatoare, care este mult mai importanta.
  2. De fapt, refuzul nu trebuie privit ca esec, ci ca experienta din care poti invata ceva nou. Motivele pentru care nu ai primit jobul dorit pot fi variate si nu toate sunt in legatura directa cu experienta ta sau cu modul in care te-ai prezentat la interviu. Pot exista factori despre care nu ai cunostinta, cum ar fi reorientarea angajatorului spre un candidat care face deja parte din companie.
  3. Daca, insa, simti ca au existat greseli din partea ta, solutia nu este sa te invinovatesti la nesfarsit, ci sa cauti solutii de imbunatatire. Asta poate inseamna un CV si un cont de LinkedIn care sa te puna mai bine in valoare, o schimbare a modului in care abordezi interviurile, realizarea unui portofoliu, extinderea retelei de contacte care te pot recomanda potentialilor angajatori.
  4. Specialistii in resurse umane sunt de parere ca unul dintre motivele respingerii unui candidat valoros este lipsa unui set de abilitati specifice, solicitate de angajator pentru ocuparea pozitiei respective. Poate fi vorba despre anumite abilitati tehnice, cum se intampla in domeniul IT, care se pot dovedi eliminatorii. Este adevarat ca unele companii ofera trainiguri incepatorilor in domeniu, insa o idee mult mai buna este sa investesti pe cont propriu in cateva cursuri care te pot pregati pentru provocarile de mai tarziu.
  5. Solicita feedbackul persoanelor care te-au intervievat. Nu este un pas simplu sau comod, insa este estential sa afli care au fost plusurile si minusurile candidaturii tale, din perspectiva angajatorului. Oricare ar fi raspunsul, incearca sa privesti partea plina a paharului si sa descoperi unde poti imbunatati lucrurile, in asa fel incat urmatoarea experienta sa fie un succes.

Sursa foto: Shutterstock

Reader Interactions

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *