Skip links

   

Main navigation

MENIU
Evenimente

Trendul care schimba piata muncii in Romania. Ce inseamna „Anul Brandului” pentru companii

2015 a fost un an al schimbarilor pe piata muncii, in care companiile au inceput sa puna mai mult pret pe brandingul intern si au facut un pas important inainte, iar trendul a continuat si in 2016, vazut ca un an al inovatiei, al investitiilor si al cresterii companiilor.

Angajatorii romani au cheltuit anul trecut intre 10 si 12 milioane de euro cu programele de wellness si team building in companiile lor, pentru a-si loializa angajatii si a creste retentia talentelor de top. Investitia medie pentru fiecare angajat participant este de 60 de euro, potrivit unui studiu citat de Ziarul Financiar. Potrivit acestuia, astfel de programe urmaresc atingerea unor obiective clar stabilite: cresterea performantei si a productivitatii, incurajarea angajatilor sa iasa din zona de confort, stimularea creativitatii si a inovatiei.

Trendul a continuat si in 2016, numit „Anul Brandului” pentru recrutori, care au inceput sa faca o prioritate din a-si crea o imagine pozitiva in fata angajatilor. Iata de ce brandingul de angajator va continua sa schimbe fata recrutorilor de pe piata muncii si ce impact va avea in Romania acest trend:

Angajatii din generatia Millennials dicteaza regulile jocului

Multe companii au un colectiv tanar, care face parte din generatia nascuta dupa 1980, cunoscuta si sub denumirea „Millennials”. Spre deosebire de cei mai in varsta ca ei, acesti tineri sunt dispusi sa isi schimbe locul de munca mai des si au nevoi diferite pentru a se simti multumiti de jobul lor. Ei sunt liderii de maine, iar daca o companie nu investeste in retentia tinerilor talentati, un competitor care va sti cum sa ii atraga va beneficia de abilitatile lor in viitor.

Millennials cauta transparenta la locul de munca, dar si sentimentul ca muncesc pentru un scop important. Ei cer ca mediul de lucru sa fie unul comunicativ, atat la nivel colegial, cat si din partea managementului si raspund in mod pozitiv unei culturi organizationale deschise si receptive la nevoile lor. De asemenea, multi ar prefera firmele mai mici, unde ei pot avea un rol important sau o echipa mai mica, dar mai bine inchegata, asa ca marile corporatii sunt puse in fata unei noi provocari pentru a retine angajatii buni.

De asemenea, Millennials nu sunt la fel de interesati de salarii cum sunt de a gasi un echilibru intre viata lor personala si cea profesionala, de a avea parte de flexibilitate si de a gasi modalitati noi si inedite pentru a scapa de stres. Numeroase companii care pun pret pe sanatatea si pe productivitatea angajatilor au inceput sa includa programele de wellness in cultura organizationala si se pot mandri cu reducerea numarului de zile de concediu medical pe care si le luau angajatii, dar si cu reducerea ratei de absenteism.

Brandingul pentru angajati inseamna sa vorbesti pe limba lor si sa ajungi la ei prin mediile cu care sunt obisnuiti. Nu este intamplator faptul ca numeroase corporatii si-au intarit prezenta pe retelele de socializare precum Facebook, Twitter sau LinkedIn, unde le este mai simplu sa ii atraga si sa ii faca sa devina ei insisi ambasadori ai brandului.

Companiile au un control mai mic asupra avalansei de informatii

Candidatii care aplica pentru un job intr-o companie pot gasi pe internet nu numai istoricul firmei, ci un mix de informatii pozitive si negative, pe care le pot cantari cu mai multa atentie inainte sa decida daca vor sau nu sa lucreze acolo. Corporatiile nu pot controla toata avalansa de informatii care apare despre ele, dar se pot asigura ca imaginea lor este una corecta, pozitiva si ca au acel element-cheie care sa ii diferentieze de competitori.

In schimb, studiile arata ca daca un candidat nu gaseste suficiente informatii online despre o companie, nu va fi dispus sa aplice la un job. De fapt, multe persoane care se afla in cautarea unui nou loc de munca urmaresc un timp o companie, inainte sa decida daca sunt interesati sa aplice pentru un post.

Managementul reputatiei este cu atat mai important in era digitala, cand multe companii, inclusiv din Romania, se confrunta cu o situatie paradoxala: au proiecte si comenzi, insa nu are cine sa le execute. Businessurile care nu investesc in programe de training si in dezvoltarea angajatilor ii vor vedea pe acestia plecand la competitori, pentru salarii mai mari si conditii mai bune, iar recrutarile vor stagna la nivelul juniorilor fara experienta. Multe firme ajung in aceasta situatie si pentru ca au renuntat la politicile constante de recrutare, prin care sa descopere tinere talente si sa se mentina in atentia candidatilor.

HR-ul isi extinde rolul clasic de pana acum

Schimbari au loc nu numai la nivelul politicilor de recrutare si de construire a imaginii unui angajator, ci si in departamentele de HR ale companiilor. Acestea trebuie sa se adapteze la noul ritm alert de pe piata muncii, sa prinda oportunitatile pentru a coopta un specialist, dar si sa depuna eforturi pentru a creste retentia angajatilor si a aduce un suflu nou prin organizarea de internshipuri periodice.

Tot HR-ul trebuie sa se preocupe si de gradul de multumire al angajatilor, pentru a preveni plecarile in masa ale acestora, dar si sa depuna eforturi pentru a reduce stresul la locul de munca. Multi manageri de HR organizeaza ateliere in companii, pentru a contracara efectul de burnout al angajatilor, a-i relaxa si a-i face mai fericiti cu locul lor de munca. De altfel, companiile care procedeaza astfel isi asigura si prestigiul, prin simplul fapt ca angajatii sunt mai dispusi sa recomande acea firma drept un mediu ideal de lucru.

Aceste trenduri de pe piata muncii sunt unele de durata si vor continua sa faca regulile in ceea ce priveste recrutarea si in urmatorii ani. Companiile care nu tin cont de dorintele angajatilor si nu depun eforturi pentru a-si manageria o reputatie buna in fata acestora, dar si a noilor candidati, vor descoperi ca este tot mai greu sa atragi oameni talentati si dispusi sa isi puna la bataie toate abilitatile, pentru a lucra in scopul companiei. Pe de alta parte, aceasta este oportunitatea businessurilor mici si medii de a-si atrage angajati de top, pe care sa ii stimuleze cu oferirea unor beneficii la care acestia ravnesc mai mult decat la un salariu urias.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: marvent

Reader Interactions

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *